PRESENTATION

Mitt namn är Rose-Marie Sunnanväder och jag bor i Skåne i ett litet samhälle som heter Veberöd och har alltid haft hund så länge jag minns.
Min första egna hund var en schäfer som jag skaffade när jag flyttade hemifrån. Efter schäfern så blev det en boxer men det var inget för mig. 1979 skaffade jag mig en Sealyhamterrier och tyckte nu att det skulle vara roligt att fördjupa mig i det här med utställning och avel. Jag började ställa ut min Sealyhamterrier som gick rätt bra på utställningar.
Efter något år så tog jag en kull valpar på min Sealyhamtik som fick tre pojkar.

1981 kom den första Kerry Blue Terriern in i mitt liv i form av Gambol´s Pretty Talk som var en helt underbar tik och fick heta Matilda. Denna tik kom från Susanne Wiman som har kennel Gambol´s.
Oj vad jag trivdes med denna hund, nu var jag helt på det klara jag hade hittat min ras, ä ven om Schäfern alltid finns och har funnits i mitt hjärta. Min gamla Sealyhamtik Skrållan och Matilda

var bästa kompisar så länge Matilda fann sig i Skrållans nycker.
Men när Matilda var ett år då sa hon till på skarpen att nu får det vara nog. Skrållan och Matilda var efter det aldrig bästa vänner och Skrållan fick flytta till en äldre dam som hade mist sin Sealyhamterrier.

Matilda var en väldigt trevlig hund både som familjemedlem och att ställa ut och det gick bra. Efter något år fick min dotter allergi och jag fick besked om att Susanne inte fick umgås med djur alls. En fruktansvärd tid kom då jag inte visste vad jag skulle göra, men naturligtvis kommer ju barnen först. Jag tog kontakt med Matildas uppfödare Susanne Wiman och frågade om Matilda kunde få komma tillbaka till henne.

Jag var utan hund ända fram till 1988 då jag började att leta hund igen. Stod i kö hos kennel Lingus för en tik, men det blev ingen. 1990 föddes en gosse vid namn Lingus Hacker en av de mest ljuvliga hundar jag någonsin haft. Då hade jag bestämt mig för att eftersom jag inte fick någon tik så skulle jag köra bruksarbete med honom och lite utställning, Tim blev hans namn. Tim och jag började på Skanör- Falsterbo brukshundsklubb och på den tiden var det inte lätt att komma med en udda ras i brukskretsar. Det var många som småflinade bakom ryggen på oss men ack vad de skulle få äta upp detta! Tim och jag kämpade oss upp till Elit spår där vi slog många brukshundar i både spår och lydnad.
Vi blev klubbmästare flera gånger och det var roligt eftersom många trodde inte vi skulle klara av det. Det Tim presterade var jättestort och än idag är Tim den enda Kerry Blue terrier som har presterat detta. Varken före eller efter han föddes har jag sett en Kerry komma upp på den nivån i någon bruksgren.


Jag och Tim tävlade också i lydnad vid den här tiden och kom upp till lydnadsklass tre. Parallellt med lydnads och bruksprov ställde jag också ut honom och han blev svensk utställnings champion. Vid den tiden lärde jag känna en tik vars namn var Puck Fair Having It All (Cleo) en fantastisk liten tik. Cleo parades med Tim och 1993 föddes en kull på fyra valpar varav en liten tik som flyttade hem till mig, Liza blev hennes namn. Detta var början på min avel som jag bedrev vid sidan om all träning i lydnad och bruksarbete. Mitt kennelnamn blev McDuffy´s och min första kull efter Liza fick jag 1995. Liza hade då tävlat en hel del i lydnadsklass tre och blev också Svensk utställningschampion. Har sedan dess haft en del kullar på olika tikar i rakt nedstigande led efter Liza. I dag har jag en tik som heter Sara som även hon är mycket duktig i spår. Jag bedriver en mycket liten avel av Kerry Blue och har alltid sagt att jag ska ha tid för träning med hundarna. Jag vill även ha tid för mina valpköpare och kunna hjälpa och ge råd till dem alla. Min målsättning är att föda upp så trevliga och friska hundar som möjligt. Något som står mig varmt om hjärtat är att få alla mina hundar höftledsröntgade. Jag följer upp valparna väldigt noga både för rasens fortlevande och för min egen del, jag har ju den bara till låns så länge jag föder upp, det kommer ju alltid nya uppfödare som ska ta över och de ska ju få så friska hundar som möjligt att börja med.

Rose-Marie